user_mobilelogo
  1. dead end
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012
 
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια ενημέρωσης-ψυχολογικής υποστήριξης που κάνετε.
Το ερώτημά μου έχει ως εξής:
Είμαι 33 ετών και ο σύζυγός μου 34. Οι δυο μας είχαμε σε νεαρή ηλικία (19 και 20 ετών αντιστοίχως) μια ενεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σήμερα επιθυμούμε παιδί και γι' αυτό απευθυνθήκαμε σε ειδικό κέντρο, όπου ξεκίνησα θεραπεία πρόκλησης ωορρηξίας με γοναδοτροπίνες και hCG, καθώς δεν ανταποκρινόμουν στην κλομιφαίνη και, λόγω συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, έχω δευτεροπαθή ολιγομηνόρροια.
Παράλληλα ο σύζυγός μου έκανε εντός διαστήματος 3 μηνών δύο σπερμοδιαγράμματα, τα αποτελέσματα των οποίων δε θεωρήθηκαν καλά, παρότι μεταξύ των δύο μεσολάβησε η λήψη ειδικών βιταμινών για την ενίσχυση του σπέρματος (profertil) και ως εκ τούτου το κέντρο μας σπρώχνει, χωρίς άλλο, σε εξωσωματική.
Θα ήθελα τη γνώμη σας για τα αποτελέσματα αυτά και την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Σημειώνω δε ότι ο σύζυγός μου, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές από την ιστοσελίδα του σκευάσματος που λαμβάνει http://www.profertil.eu/faq/the-spermiogram-test.html θεωρεί ότι δε χρήζει κάποιας βελτίωσης, ενώ εγώ έχω αντίθετη άποψη. Επειδή όμως κανένας από τους δύο μας δεν είναι ειδικός και καθώς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, θα ήθελα τη γνώμη σας για τη συνέχεια των προσπαθειών μας.
Παραθέτω τις τιμές του σπερμοδιαγράμματος (εντός παρένθεσης βάζω τις τιμές του παλιού σπερμοδιαγράμματος):
Πόρισμα: ασθενοτερατοζωοσπερμία (ολιγοασθενοζωοσπερμία)
Όγκος: 3,3 ml (2,4 ml)
pH: 7,6 (7,8)
Χρώμα: γαλακτώδες-θολό
Οσμή: τυπική
Σύσταση: σε νιφάδες
Ρευστοποίηση εντός 60 λεπτών: ναι
κανονικές μορφές: 3% (5%)
παθολογικές μορφές: 97% (95%)
Στρογγυλά κύτταρα: όχι (ναι)
Άλλο: ανομοιογενές
χλαμύδια και ουρεόπλασμα: όχι (ναι)
παθογόνος αντίσταση: όχι
Συγκολλήσεις: όχι
Λευκά αιμοσφαίρια: όχι
Πυκνότητα: 18 εκ./ml (14 εκ/ml)
Συνολικός αριθμός: 59,4 εκ/ εκσπερμάτιση (33,6 εκ/εκσπερμάτιση)
Α. Σπερματοζωάρια με έντονη προωθητική κίνηση στα 20 λεπτά: 7% (στα 30 λεπτά: 8%, στα 120 λεπτά: 7%, παλιό σπερμοδιάγραμμα- στο νέο η μέτρηση είναι μόνο στα 20 λεπτά)
Β. Σπερματοζωάρια με μέτρια προωθητική κίνηση στα 20 λεπτά: 20% (στα 30 λεπτά: 34%, στα 120 λεπτά: 26%)
Γ. Σπερματοζωάρια επιτοπίως κινούμενα στα 20 λεπτά: 13% (στα 30 λεπτά: 8%, στα 120 λεπτά: 6%)
Δ. Σπερματοζωάρια ακίνητα στα 20 λεπτά: 60% (στα 30 λεπτά: 50%, στα 120 λεπτά: 61%)
Στο παλιό σπερμοδιάγραμμα περιλαμβανόταν και μέτρηση μετά από "προετοιμασία" (preparation) 18 εκ/ml,  με τα εξής αποτελέσματα:
Όγκος: 0,4 ml
A. Έντονη προωθητική κίνηση 51%
Β.Μέτρια προωθητική κίνηση 36%
Γ. Επιτόπια κίνηση 5%
Δ. Ακίνητα 8%
 Ελπίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια βελτίωση στο σπέρμα, ώστε να μη χρειαστεί εξωσωματική, την οποία δεν επιθυμούμε. Σε περίπτωση που ο σύζυγός μου δε δεχθεί βοήθεια, τι λύσεις μας μένουν; Η σπερματέγχυση θα βοηθούσε; Το βιταμινούχο σκεύασμα που παίρνει (profertil) υπάρχει περίπτωση να επηρεάζει τελικά αρνητικά, καθώς κάποιες τιμές χειροτέρευσαν;
Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας και περιμένω με μεγάλη αγωνία την απάντησή σας.
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Αγαπητή Φίλη!
Το  σκεύασμα    που παίρνει  ο  συνζυγος,  δεν  επηρεάζει σε  καμια   περιπτωση δυσμενώς  το σπερμοδιάγραμμα..Με  όλο  τον σεβασμό, δεν  θα    το βελτιώσει  κι ΄ολας..
Για την  θεραπευτικη αντιμωτώπιση, του πραγμαατικά υπαρκτού  αυτού  προβληματος
πρεπει   να εχετε υπ΄ οψη σας:  
Το σπέρμα δεν είναι  κατ΄ ανάγκη  ΄΄άγονο΄΄..
Υπάρχουν  διαφορες προσεγγισεις -  το ζητημα της παρατασης χρονου ρευστοποιησης ειναι  π.χ.  σημαντικό -   καμία  ωστοσο  δεν ειναι  με βεβαιότητα αποδοτική  και   επι πλεον  ο χρονος  μεχρι να΄ επέλθει  μία  τυχόν βελτίωση, δεν μπορει να  ειναι  κάτω των 3 μηνων, συνηθως  ομως  ξεπερνά  το εξάμηνο...Τα  ποσοστά επιτυχίας  βελτίωσης της κινητικότητας  ειναι γενικώς χαμηλά...
Την  περιπτωση  θα   την αναλοβει ενας ουρολογος ανδρολόγος,  ή ενας  γυναικολόγος με αντίστοιχη ανδρολογική  εξειδικευση και  αναλογως,  θα δει κανείς...
Φυσικά,  δεν αποκλειεται  -  οσο  υπάρχουν  σπερματοζωαρια -  να συλλαβει  η γυναικα δια της φυσιολογικης οδού,,, 
Εδω  εχουμε  ωστοσο και το προβλημα  της  ωοθυλακιορρηξίας,  που  οπως αντιλαμβανομαι δεν εχει ΄΄ελεγχθει΄΄  μεχρι στιγμής,,, Παραλληλη   προϋποθεση  λοιπον  για το  οτιδήποτε γίνεται  προς την κατευθυνση   και  της  ΄΄φυσιολογικης΄΄  σύλληψης,  ειναι  αυτό   το  πολυ   κεντρικό   ζήτημα,  που πρέπει να λυθει, 
είτε πατε για φυσιολογικη  συλληψη,
είτε  για  σπερματεγχυση,
ειτε βεβαια για   εξωσωματική...
Για το  ότι  με  κιτρικη κλιομιφαινεη  δεν  επερχεται   ωοθυλακιορρηξία,  ειναι  πιθανως  θεμα   δοσολογιας,  που στην πορεια ,  με την αυξηση της,  θα  επιτευχθει..Εκτος  κι αν  οι  κλασικές  ορμονικές αναλυσεις  , π.χ.  FSH, LH  κτλ,    ειναι  σε οριακά   περιθώρια,  οποτε,  δικαιως το κεντρο, σας προτρεπει στην εξωσωματική,  όσο είναι ακομη καιρός..
Ενα λοιπον ΄΄σχέδιο  μάχης΄΄  θα  ήταν η επιτευξη  ωοθυλακιορρηξίας και η προσπαθεια  αυτοματης συλληψης,  ή  ο συνδυασμός  με  ομολογη τεχνητή σπερματεγχυση..
Για την  εξωσωματική τώρα:  Θσ εξαρτηθεί,  από  αυτά που   ειπαμε  παραπάνω.. .
Φιλικά
Π.Ζ
  1. Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 1
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Σας ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σας. Με βοήθησατε πάρα πολύ να αντιμετωπίσω νηφάλια και ρεαλιστικά την κατάσταση, όσον αφορά τη συνέχεια της προσπάθειάς μου.
 
Να είστε καλά!
  1. Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 2
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Π.Ζ
  1. Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 3
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Γιατρέ μου,
χάριν πληρότητας του θέματος, θα ήθελα να ενημερώσω ότι επετεύχθη τελικά εγκυμοσύνη με φυσιολογική σύλληψη και ότι βρίσκομαι ήδη στο τέλος του τρίτου μήνα της κύησης. 
Στέλνω αυτό το μήνυμα, αφενός για να σας ευχαριστήσω για τις χρήσιμες συμβουλές και την ψυχολογική στήριξη και αφετέρου, για να δώσω το μήνυμα και σε άλλα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα να έχουν αισιοδοξία, να ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς- στη δική μου περίπτωση πιστεύω ότι συνέβαλε σημαντικά η λήψη φαρμακευτικής αγωγής  l-θυροξίνης και μετφορμίνης (την οποία δε θα λάμβανα, εάν δε ζητούσα τη βοήθεια ειδικών, καθώς δεν υπάρχει γενικότερο πρόβλημα υγείας που το επιβάλλει, αλλά παρόλα αυτά η άψογη λειτουργία του θυρεοειδούς και η βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης είναι σημαντικές στην περίπτωση που υπάρχει επιθυμία σύλληψης) και η απώλεια περιττών κιλών- και παράλληλα να μην επαφίενται μόνο στο πρόγραμμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ακολουθούν, αλλά να επιδιώκουν και τις συχνές απρογραμμάτιστες επαφές, οι οποίες έχουν πολύ ευεργετική επίδραση στη διατήρηση της  καλής ψυχολογίας του ζευγαριού, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Περνώντας τώρα σε νέα φάση ζωής, με νέες αγωνίες- στην οποία εύχομαι ειλικρινά να βρεθούν σύντομα όσοι διαβάζουν και το επιθυμούν- έχω μια απορία για την πραγματοποίηση τεστ παπ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για την οποία όμως θα ανοίξω νέο θέμα, υπό τον κατάλληλο τίτλο, προκειμένου να είναι ευκολότερη η αναζήτησή του και η ενημέρωση όσων έχουν ανάλογους προβληματισμούς. 
 
  1. Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 4
Αποδεκτή απάντηση Pending Moderation
Π.Ζ
  1. Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013
  2. ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  3. # 5


There are no replies made for this post yet.
However, you are not allowed to reply to this post.