default_mobilelogo
  Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010
  1 Απαντήσεις
  13K διαβάστηκε
Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα που αφορά τη μητέρα μου. Είναι 59,5 ετών, έχει κάνει 3 φ. τοκετούς προ 30ετίας, είναι στην εμμηνόπαυση εδώ και 6 χρόνια, τώρα λαμβάνει χάπι για την πίεση και τη χοληστερίνη και δυστυχώς έχει αρκετά παραπανίσια κιλά. Γυναικολογικό έλεγχο είχε να κάνει τουλάχιστον 6-7 χρόνια, όσα χρόνια περίπου είναι και σεξουαλικά ανενεργή. Εδώ και 20 μέρες περίπου διαπίστωνε κάτι ροζ κηλίδες μόνο όταν σκουπιζόταν, μέρα παρά μέρα. Πόνους στην κοιλιά δεν έχει καθόλου. Πήρε την απόφαση να πάει στη γυναικολόγο, έκανε το τεστ ΠΑΠ (οι απαντήσεις θα βγουν την Τρίτη) και υπέρηχο, όπου η γιατρός διαπίστωσε αίμα στη μήτρα και συνέστησε απόξεση το συντομότερο. Πρότεινε επίσης και μια μαστογραφία. Φάνηκε καθησυχηστική, λέγοντας ότι αυτό είναι συχνό εύρημα σε αυτές τις ηλικίες αν και έκανε την παρατήρηση πως το ΠΑΠ δεν πρέπει να αμελείται (πάντα προτρέπαμε τη μαμά μου για αυτό και πάντα η απάντηση ήταν: ναι καλά θα το κάνω)
Μπορείτε να κάνετε κάποια εκτίμηση για την αιτία δημιουργίας αίματος στην κοιλότητα της μήτρας? Δεν θέλω να σκέφτομαι ακραία σενάρια (ευτυχώς ιστορικό κακοήθειας δεν υπάρχει στην οικογένεια), τι μπορεί όμως να δημιούργησε το αίμα ύστερα από 7 χρόνια από την εμμηνόπαυση και χωρίς σεξουαλικές επαφές στο ενδιάμεσο? Η αγωγή που προτάθηκε -απόξεση- είναι η ενδεδειγμένη?
Χίλια ευχαριστώ για την προσοχή σας !!
Περίπου πριν από 13 χρόνια
·
#14544
Άγαπητή   Φίλη!
Δεν υπάρχει αμφιβολια,  ότι  στην περιπτωση της  μαμάς,  πρέπει να  γινει μια  διαγνωστική απόξεση..  Το Pap-test  καλως  εγενετο, αλλά  δεν  μπορεί  να  δει αποτελεσματικά το εσωτερικό  του τραχηλου  και  της  μητρας  και  σε καμια περιπτωση  το  αρνητικο  του αποτέλεσμα  δεν  πρέπει  ν΄αναστειλει  την επέμβαση....
Στα  υπ  όψη: Οι άιτίες  της  μητρορραγαις  στην εμμηνόπαυση  εχουν  ποικίλη αιτιολογια..  Απ΄οτις 100  διαγνωστικες  επεμβασεις  που κανουμε,   είναι   ζητημα   αν βρουμε  σε μια , κατι σοβαρό... Και τοτε  ακομη  ομως,  το   αποτέλεσμα ειναι  άριστο, επειδή πρόκειται κατά κανονα   για κατι   πολυ  περιορισμένο...
Φιλικά
Π.Ζ

Δρ.Ζησόπουλος Παρμενίων.
Μαιευτήρας Γυναικολόγος (1937 - 2020).
Το 2001 Δημιούργησε την ιστοσελίδα ιατρικών πληροφοριών Gyn.gr με στόχο την άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση της σύγχρονης γυναίκας σε θέματα Υγείας και Πρόληψης η οποία υφίσταται και συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.
Απεβίωσε στις 8-1-2020 ετών 82.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!