default_mobilelogo
  Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013
  1 Απαντήσεις
  4.4K διαβάστηκε
 
Καλημέρα,
Θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας ένα θέμα που με έχει ανησυχήσει πολύ με τη μητέρα μου. Είναι 60 ετών και εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια έχει μπει κανονικά στην εμμηνόπαυση δίχως καθόλου περίοδο. Μέσα στην περασμένη χρόνια παρόλα αυτά είχε κάποια επεισόδια με λίγες σταγόνες αίματος κόκκινου όχι καφέ όταν σκουπιζόταν (δίχως σεξουαλική επαφή) και ένιωθε ένα ήπιο βάρος χαμηλά στην κοιλιά. Επισκέφτηκε γυναικολόγο ( δυστυχώς είχε να επισκεφτεί γυναικολόγο προληπτικά πολλά χρόνια) ο οποίος σε κολπικό υπέρηχο διαπίστωσε: κύστη μονόχωρη περίπου 6 εκατοστών στην αριστερή ωοθήκη και κύστη δίχωρη περίπου 8 εκατοστών στη δεξιά ωοθήκη οι οποίες μας είπε ότι περιέχουν υγρό και δεν έδειχναν εικόνα μάζας-κακοήθειας και γενικευμένα αυξημένο πάχος ενδομητρίου. Συστήθηκαν εξετάσεις αίματος και Ca 125 , καθώς και ολική υστερεκτομή διότι μας εξήγησε ότι κύστεις σε τέτοια ηλικία και ιδιαίτερα δίχωρες κύστεις παρόλο που μπορεί αυτή τη στιγμή να μην δείχνουν σημάδια κακοήθειας  είναι πολύ επικίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι εξετάσεις αίματος κ ο Ca 125 ήταν φυσιολογικές. Η μητέρα μου ταράχθηκε για την πιθανή προληπτική «στείρωση» όπως νομίζει η ίδια και δεν δέχεται με τίποτα να κάνει χειρουργείο να ξενοιάσει, παρά τις προτροπές μας. Επισκέφτηκε άλλους 2 γιατρούς οι οποίοι σύστησαν ολική υστερεκτόμη επίσης και ότι κιόλας ότι θα έπρεπε ήδη να την είχε κάνει. Δυστυχώς η μητέρα μου είναι ανένδοτη εδώ και ένα χρόνο και πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι όντως τόσο επείγουσα η υστερεκτομή με βάση αυτά τα ευρήματα!? Η είναι απλά «υπερβολικο» προληπτικό μέτρο !? Υπάρχει περίπτωση να φύγουν μόνες τους (αυτό γνωρίζω ότι γίνεται μόνο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικιίας)? Μέσα σε ένα χρόνο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκινο?! Έχει περάσει ένας χρόνος δίχως επανεξέταση και τρέμω. Μες στη βδομαδα έχει εκ νέου ραντεβού για επανεξέταση.
Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω να την πείσω. Πόσο επικίνδυνο το θεωρείτε όλο αυτό?  
Περίπου πριν από 10 χρόνια
·
#31590
Αγαπητή φίλη.
Όπως καταλαβαίνεις, η φράση ' προληπτική στείρωση', σε εμμηνοπαυσιακή γυναίκα 60 ετών, δεν ευσταθεί.
Εκτός από τη διαδικασία του χειρουργείου και τη μετεγχειρητική πορεία, δε θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά της.
Ή για να το πούμε πιο απλά, θα απαλλαχθεί από μία εν δυνάμει καρκινική μάζα που υποβόσκει στην κοιλιά της.
Αυτά τα λίγα.
Καλή επιτυχία.
Φιλικά
Π.Κ.

Δρ. Παναγιώτης Δ. Κοφινάκος Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Ιατρείο: Τζων Κέννεντυ 40 Περιστέρι - Αθήνα Τηλ: 211- 2215099 Κιν: 6972-911176 Web site: http://kofinakos.gr Συνεργάτης Μαιευτηρίου 'Ρέα'.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!