default_mobilelogo

Πηγή Πληροφορίας:

 

Δρ Παρμενίων Ζησόπουλος

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος ,

Τηλ. : (2310) 279-272

Fax : (2310) 257-369 Τ.Κ. 54622,

 www.gyn.gr

email: parmenio@otenet.gr

H διάγνωση της κολπίτιδος εκ μυκητιάσεως (candida albicans ή candida glabrata) στο ιατρείο, στηρίζεται στην κλινική είκόνα, στην μέτρηση του pH και στο άμεσο μικροσκοπικό παρασκεύασμα. Συμπτωματικές ασθενείς, με φυσιολογικό pH (3,8-4,7), πάσχουν κατά κανόνα από κολπίτιδα εκ μονιλιάσεως.

Ασθενείς με μεγαλύτερο (αλκαλικό) pH πάσχουν από κολπίτιδες βακτηριδιακής ή τριχομοναδικής αιτιολογίας. Η παρουσία μυκήτων δεν αποκλείεται, ωστόσο αυτοί δεν αποτελούν το κυρίως πρόβλημα.

Το pH μετράται κατά προτίμηση στο πλάγιο τοίχωμα του μεσαίου τριτημορίου του κόλπου με ειδική ταινία, που υπάρχει στο εμπόριο.

Σε μιά αντικειμονοφόρο πλάκα τοποθετούμε μιά σταγώνα φυσιολογικού ορού. Με μια ψήκτρα λαμβάνουμε μικρό δείγμα κολπικού εκκρίματος, το ανακατεύουμε με τον φυσιολογικό ορό, τοποθετούμε μία καλυπτρίδα και το εξετάζουμε αμέσως με κοινό μικροσκόπιο, σε μεγεθύνσεις 10Χ10 και 10Χ40, με στενή δέσμη φωτός, δηλαδή με κλειστό το διάφραγμα του μικροσκοπίου. Αν υπάρχει δυνατότητα για αντίθετες φάσεις φωτός, οι εικόνες είναι καλλίτερες. Γενικά όμως επαρκεί και ένα απλό μονοφθάλμιο μικροσκόπιο.

Εύκολα διακρίνουμε τα γνωρίσματα της μυκητιάσεως:

Κατ' αρχήν υπάρχει φυσιολογική χλωρίδα (γαλακτοβάκιλλος Doederlein.)

Περ' απ΄αυτόν, μπορεί να διαπιστώσουμε κάποιο ή περισσότερα από τα παρακάτω ευρήματα:

Ψευδομυκητήλια και ενδεχομένως χλαμυδοσπόρια.

Σπόρους σε μέγεθος περίπου ερυθροκυττάρων (Candida albicans) ή και σπόρους πολυ μικρότερους του ερυθρoκυττάρου (Candida glabrata)

Σε σπάνιες περιπτώσεις βρίσκουμε ασκοσπόρους(ιδιαίτερα μεγάλους σπόρους απο σακχαρομύκητες.) Αν δεν συνοδεύονται και από ευρήματα για candida, τα ενοχλήματα της ασθενούς είναι πολύ ήπια.

Ωστόσο, λίγες φορές, παρά τα υπαρκτά ενοχλήματα της ασθενούς, μπορεί να συμβεί να διασπιστώσουμε, ότι το έκκριμα περιέχει μόνον τον φυσιολογικό γαλακατοβάκιλλο, χωρίς κανένα από τα παραπάνω ευρήματα. Και σ΄αυτή όμως την περίπτωση, σχεδόν με βεβαιότητα, η ασθενής μας πάσχει από ενοχλήματα μυκητιάσεως. Η επιτυχία της αντιμυκητησιακής θεραπείας, θα επιβεβαιώσει την διάγνωση. Αν θέλουμε πάλι να είμαστε πιό άπόλυτοι, μπορούμε να ζητήσουμε μιά καλλιέργεια για μύκητες. Ωστόσο, στην καθημερινή πράξη αυτό δεν είναι περίπου ποτέ αναγκαίο.

Ενας άλλος πρακτικός τρόπος επιβεβαίωσης της διάγνωσης σε επίπεδο γυναικολογικού ιατρείου, είναι να ενοφθαλμίσουμε λίγο κολπικό έκκριμα σε 1 κ. εκ. υπέρτονου σακχαρούχου διαλύματος και να κανουμε μιά μικροσκοπική εξέταση το ενωρίτερο 6 ώρες αργότερα. Θα δούμε τότε την τυπική ανάπτυξη ψευδομυκητηλίων. Ο τρόπος αυτός είναι φθηνός, γρήγορος και επαρκεί για την καθημερινή πράξη. Δεν επιτρέπει βέβαια την ταυτοποίηση του μύκητα, που εξ άλλου δεν έχει καμία σημασία για την θεραπεία.

Nωπά παρασκευάσματα σε κολπίτιδα εκ μονιλιάσεως.

Back
Ψευδομυκητήλια, 10χ10
Ψευδομυκητήλια, 10χ10
candida albicans
candida albicans
candida glabrata
candida glabrata
cadnida albicans, μεγάλος γαλακτοβάκιλλος
cadnida albicans, μεγάλος γαλακτοβάκιλλος
Ascosporen
Ascosporen
Χλαμυδοσπόριο
Χλαμυδοσπόριο
Ψευδομυκητήλια, 10Χ40
Ψευδομυκητήλια, 10Χ40
 
 
Powered by Phoca Gallery