user_mobilelogo
Δρ.Παρμενίων Ζησόπουλος και 449 επισκέπτες


Δρ Κωσταντίνος Ν. Χατζηγεωργίου

Μαιευτήρας- Χειρούργος Γυναικολόγος

Χρυσοστόμου Σμύρνης 8, 4ος όροφος

2310- 227981

Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

www.gyn.gr/chatzigeorgiou

[email protected]

 

 

 

Πιστεύω ότι η αξιέπαινη προσπάθεια του συναδέλφου κ. Π. Σταματόπουλου θα βοηθήσει το σύγχρονο γυναικολόγο, ώστε να ενημερωθεί πλήρως επάνω στα τρέχοντα θέματα της νέας αυτής διαγνωστικής και θεραπευτικής μεθόδου.

Με την ελπίδα ότι η μονογραφία του συναδέλφου κ. Π. Σταματόπουλου θα βοηθήσει στην ενημέρωση των γιατρών επάνω στην υποειδικότητα των ενδοσκοπήσεων στη Γυναικολογία, απευθύνω τις θερμότερες ευχές και συγχαρητήρια στο συγγραφέα για την επιτυχημένη του προσπάθεια.»

(Από τον πρόλογο του Καθηγητού κ. Ι.Ν. Μπόντη, Δ/ντού της Α’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ)

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

· Ξένα σώματα στην κοιλότητα

· Υπογονιμότητα

· Αποβολές κατά συνήθεια

· Ενδομήτριες συμφύσεις

· Εκτίμηση του συνδρόμου Ashermann

· Υποβλεννογόνια ινομυώματα (Εικόνα 1)

· Ενδομητρίτιδα

Συγγενείς ανωμαλίες μήτρας

· Παθήσεις σαλπίγγων

· Αμνιοσκόπηση

· Υποψία καρκίνου ενδομητρίου

· Σταδιοποίηση καρκίνου ενδομητρίου

· Εκτίμηση κινητικότητας σπερματοζωαρίων .

Παθολογικά ευρήματα της κοιλότητας κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο (πχ πολύποδες) (Εικόνα 2)

·Δυσπλασίες

·Αιμορραγίες της μήτρας μετά τραχήλου (CIN), όταν η ζώνη μετάπτωσης βρίσκεται στον ενδοτράχηλο

·Εκτίμηση της ουλής του τοιχώματος της μήτρας μετά από επεμβάσεις (ινομυωματεκτομή-καισαρική τομή )

·Αιμορραγίες της μήτρας

·Αιμορραγίες περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές (Εικόνα 3)

·Αιμορραγία "εξ αποσύρσεως" κατά τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης τη θεραπεία με ταμοξιφαίνη για καρκίνο του μαστού.

·Αιμορραγίες που δεν απαντούν σε ορμονική θεραπεία

·Αιμορραγίες σε γυναίκες με πολύποδες ή υπερπλασία ενδομητρίου

 

 

Εικόνα 1

Εικόνα 2 Ενδομήτριοι πολύποδες

Εικόνα 3 Η κοιλότητα της μήτρας στην εμμηνόπαυση

ΕΡΓΑΛΕΙA & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Για την εκτέλεση της υστεροσκόπησης απαιτείται το υστεροσκόπιο με τα εξαρτήματά του και διάφορα χειρουργικά εργαλεία και συσκευές. Το υστεροσκόπιο αποτελείται από ένα τηλεσκοπικό σωλήνα (οπτική) διαμέτρου από 1.2 χιλ. μέχρι 4χιλ., ο οποίος «βλέπει» υπό γωνία από 00 μέχρι 300 (foroblique).

Το οπτικό πεδίο που παρέχει είναι 1600 μέχρι 1800, ανάλογα με τον τύπο του υστεροσκοπίου και με την κατασκευάστρια εταιρεία. Ο τηλεσκοπικός σωλήνας περιέχει ένα σύστημα οπτικό για μετάδοση της εικόνας και ένα σύστημα μετάδοσης του φωτός. Το σωλήνα αυτόν υποδέχεται ένα μεταλλικό εξωτερικό περίβλημα (sheath) με διόδους παροχής και απαγωγής του διατατικού μέσου. Επίσης είναι δυνατό να υπάρχει δίοδος για την εισαγωγή διαφόρων εργαλείων (στα επεμβατικά υστεροσκόπια), προς εκτέλεση χειρουργικών χειρισμών.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου. Αποφεύγεται κατά την εμμηνορρυσία, γιατί δυνητικά υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθούν τεμάχια ενδομητρίου στην περιτοναϊκή κοιλότητα και να αναπτυχθεί φλεγμονή απ' αυτούς τους νεκρωμένους ιστούς. Η εξέταση όμως, είναι προτιμότερο να γίνεται αμέσως μετά την έμμηνο ρύση, επειδή από τη μια η διαστολή του τραχήλου είναι πιο ευχερής, ενώ από την άλλη, η χαμηλή ανάπτυξη του ενδομητρίου βοηθά στο να αποκαλύπτονται με μεγαλύτερη ευχέρεια τυχόν παθολογικά ευρήματα, εάν πρέπει να διερευνηθεί η επιφάνεια της μητριαίας κοιλότητας για ύπαρξη τυχόν ινομυωμάτων, πολυπόδων, συμφύσεων. Αντίθετα η εξέταση πραγματοποιείται κατά την εκκριτική φάση, για να ερευνηθεί η υφή του ενδομητρίου (υπερπλαστικό, ατροφικό, αδενική υπερπλασία κ.λ.π.). Η αιμορραγία δεν αποτελεί αντένδειξη για υστεροσκόπηση, αλλά αντίθετα η εξέταση θα αποβεί χρήσιμη για την ανεύρεση των αιτίων, που την προκάλεσαν. Πρέπει να σημειωθεί ότι σ' αυτή την περίπτωση η υστεροσκόπηση θα είναι δυσκολότερη εξαιτίας της αιμορραγίας, που παρεμποδίζει την ορατότητα.

ΑΝΤΕΝΔΕIΞΕIΣ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Ως αντενδείξεις για υστεροσκόπηση αναφέρονται:

Πρόσφατη διάτρηση μήτρας. Στην περίπτωση αυτή υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη διάτρηση.

Πρόσφατη ή ενεργός ενδομήτρια ή πυελική φλεγμονή, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της φλεγμονής είτε στην περιτοναϊκή κοιλότητα, (περιτονίτιδα), είτε στη συστηματική κυκλοφορία (σηψαιμία).

Καρκίνος του τραχήλου, λόγω του κινδύνου διασποράς της νόσου με τους χειρισμούς του τραχήλου κατά την υστεροσκόπηση, ενώ αντίθετα στον καρκίνο του ενδομητρίου υπάρχει ένδειξη για να καθορισθεί και το στάδιο αυτού.

Αθρόα αιμορραγία της μήτρας αποτελεί αντένδειξη, γιατί η υστεροσκοπική παρατήρηση θα είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης αιμορραγίας, που θα παρεμποδίζει τη διερεύνησή της.

Η εγκυμοσύνη. Παρόλο που μερικοί συγγραφείς χρησιμοποίησαν το υστεροσκόπιο κατά την κύηση, η κύηση θεωρείται αντένδειξη, επειδή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ρήξης των υμένων , καθώς και η αποκόλληση του πλακούντα εξαιτίας της διάχυσης του διατατικού μέσου μεταξύ αυτού και της μήτρας.

Στένωση του τραχήλου και

Πυκνές ενδομήτριες συμφύσεις. Αποτελούν σχετική αντένδειξη ιδιαίτερα, εάν ο ενδοσκόπος δεν είναι έμπειρος.

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Σήμερα, η επεμβατική υστεροσκόπηση αποτελεί μια βασική εγχειρητική διαδικασία που προοδευτικά υιοθετείται από όλο και περισσότερους γυναικολόγους, σε σημείο που υπερβολικά ενθουσιώδεις συγγραφείς σε άρθρα τους να ρωτούν "επεμβατική υστεροσκόπηση σημαίνει το τέλος της κλασσικής χειρουργικής. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι όμως γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, συνεπικουρούσης και της τεχνολογίας, όλο και περισσότερες παθολογικές καταστάσεις αντιμετωπίζονται υστεροσκοπικά. Αυτή η τάση είναι απόλυτα δικαιολογημένη γιατί η ενδοσκοπική χειρουργική προσφέρει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κλασικών χειρουργικών μεθόδων (Εικόνες 4 και 5).

Εικόνα 4 Αφαίρεση υποβλεννογονίου λειομυώματος

Εικόνα 5 Υστεροσκοπική καταστροφή ενδομητρίου με διαθερμία

Α) με συρμάτινη αγκύλη Β) με ηλεκτρόδιο σφαίρα

ΜΗ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε έμφαση και στη μη υστεροσκοπική καταστροφή του ενδομητρίου, χρησιμοποιώντας θερμαινόμενο μπαλόνι, που το κόστος του είναι σαφώς μικρότερο και η χρήση του απλούστερη. Αυτό αποτελείται από ένα καθετήρα στο άκρο του οποίου βρίσκεται ένα μπαλόνι το οποίο εισάγεται στην κοιλότητα της μήτρας και γεμίζει με θερμαινόμενο διάλυμα γλυκόζης 5% σε νερό (εικόνα 6). Η θερμοκρασία και ο χρόνος δράσης ρυθμίζονται ανάλογα με την επιθυμία του χειρουργού (Οι πρόσφατες ρυθμίσεις απαιτούν θερμοκρασία 80oC και χρόνο εφαρμογής 8 λεπτά, που επιτυγχάνονται με ειδική συσκευή. Οι μέχρι τώρα μελέτες εκφράζονται με κολακευτικά σχόλια για τη μέθοδο.

Εικόνα 6 Θερμαινόμενο μπαλόνι

Διεύθυνση επικοινωνίας

Παναγιώτης Σταματόπουλος

Αναπλ. Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τσιμισκή 42

Τηλ.: 2310-232435