default_mobilelogo
  Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015
  1 Απαντήσεις
  1.2K διαβάστηκε
Καλησπερα σας γιατρε.Σημερα πηρα τα αποτελεσματα εξετασεων θρομβοφιλιας και εχω ομοζυγο γονοτυπο το ΜΤFHR  A1298C. Πιστευετε οτι ειναι θρομβοφιλια; Να προσθεσω οτι εχω και ουρεοπλασμα,και μεσα σε διαστημα πεντε μηνων ειχα δυο αποβολες με πονο και αιμοραγια την εκτη και εβδομη εβδομαδα. Πιστευετε οτι και στο ουρεοπλασμα και το ομοζυγο γονοτυπο προκληθηκαν οι αποβολες; Σας ευχαριστω πολυ. Με εκτιμηση.
Περίπου πριν από 8 χρόνια
·
#39956
Όπως λέω πάντα, η θρομβοφιλία κρίνεται κατά 80% από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και κατά 20% από τις εξετάσεις. Παθολογικές εξετάσεις χωρίς ανάλογο ιστορικό δε σημαίνουν τίποτα, καθώς 1 τους 20 υγιείς ανθρώπους έχει κάποια μετάλλαξη. Στη δική σας περίπτωση, οι 2 αποβολές πρώτου τριμήνου είναι ένα οριακό ιστορικό- ο έλεγχος θρομβοφιλίας ίσως και να είχε ένδειξη. Ειδικά για το MTHFR, η μετάλλαξη είναι εξαιρετικά συχνή στον Ελληνικό πληθυσμό, καθώς 1 στους 7 Έλληνες έχει τη μετάλλαξη σε ετερόζυγη μορφή! Έχει όμως πλέον αποδειχθεί ότι η μετάλλαξη του MTHFR ακόμα και σε ομόζυγη μορφή (που την έχει περίπου ένας στους 10-15 Έλληνες) ΔΕ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΥΗΣΗΣ, άρα πρακτικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑ. Άλλωστε, η συνέπεια της μετάλλαξης (αύξηση ομοκυστεΐνης ορού, που όμως δεν την έχουν όλοι οι άνθρωποι με ομόζυγη μετάλλαξη και κανείς με ετερόζυγη) αντιμετωπίζεται με λήψη Φυλλικού οξέως, το οποίο παίρνουν όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη για άλλους λόγους. Άρα: 1. Επαναλαμβάνω (κυρίως για να το μάθουν άλλες γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό αποβολών) ότι είναι κακή (και πολυέξοδη) πρακτική να υποβάλλεστε σε έλεγχο θρομβοφιλίας χωρίς ανάλογο κλινικό ιστορικό 2. Ο έλεγχος θρομβοφιλίας που περιλαμβάνει παράγοντες που δε σχετίζονται με επιπλοκές κύησης, το μόνο που προκαλεί είναι αχρείαστο άγχος (και περιττά έξοδα, φυσικά) 3. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μετάλλαξη του MTHFR, είστε μια τυπική Ελληνίδα. 4. Σχετικά με το ουρεάπλασμα, δεν είμαι ειδικός. Συζητείστε το με το γυναικολόγο σας. Το πιθανότερο είναι ότι θα θέλει να το αντιμετωπίσει, ώστε να βγει από την εξίσωση.
Δεν υπάρχουν απαντήσεις.θα απαντήσουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες.Μην απαντάτε σε ερωτήματα που ξεκίνησαν άλλα μέλη στο Forum, η απάντηση σας σε αυτά θα διαγραφεί. Φιλικά από την διαχείριση!